Młóto, inaczej wysłodziny nierozpuszczalne składniki zacieru w postaci osadu z łusek, kiełek i drobin słodu powstające w kadzi filtracyjnej.

W piwowarstwie tradycyjnym lub domowym młóto po opadnięciu na dno tworzy naturalną warstwę filtrującą. Przez taki filtr przepuszczany jest zacier, który już jako czysta brzeczka przednia spływa do kotła warzelnego i razem z chmielem poddawana jest gotowaniu.

Młóto natomiast przepłukuje się gorącą wodą, by rozpuścić całkowicie znajdujący się w nim cukier i wykorzystać go w dalszej produkcji piwa.


Wyługowane młóto powszechnie wykorzystuje się jako pasza.

Młóto browarniane uznawane jest za paszę mlekopędną, w sposób korzystny wpływającą na ilość a także jakość mleka. Młóto podwyższa zawartość tłuszczu i kazeiny w mleku, w sposób korzystny wpływając także na jego smak oraz zapach. Białko młóta browarnianego zawiera w sobie dosyć sporo lizyny a także relatywnie mało metioniny.

Stanowi źródło białka i błonnika i jest ekologicznym pokarmem dla zwierząt:

Wyszczególnienie Wysłodziny mokre Wysłodziny suche
Białko, % 7,4-10,3 36,5-37,8
Błonnik, % 3,1-4,4 15,4-16,1
Tłuszcz, % 1,4-2,1 7,2-7,6
Składniki mineralne, % 0,9-1,3 4,6-5,0
Wartość energetyczna, MJ/kg 0,4-0,5 11,7
Źródło: wikipedia.pl